Bokslut

Bokslut

Vad är ett bokslut?

Ett bokslut är en sammanställning av ett företags bokföring vid räkenskapsårets slut.

Ett räkenskapsår ska avslutas med ett bokslut. Alla företag är skyldiga att varje räkenskapsår avsluta den löpande bokföringen med ett bokslut. Bokslutet måste vara i form av ett årsbokslut eller en årsredovisning.

En årsredovisning är mer omfattande än ett årsbokslut och ska skickas in till Bolagsverket som en offentlig handling. Det som avgör hur ett företag ska avsluta den löpande bokföringen är den företagsform som verksamheten bedrivs i, men även företagets storlek spelar in. Ett årsbokslut ska visa hur det gått för företaget under året och hur situationen ser ut vid räkenskapsårets utgång.

I årsredovisningslagen (1995:1554) är det noga reglerat hur ett årsbokslut och en årsredovisning ska upprättas.

 

Upprättande av bokslutet

Att upprätta ett årsbokslut eller en årsredovisning innebär att sammanställa verksamhetsårets affärstransaktioner i de två dokumenten resultaträkning och balansräkning.

Innan du kan sammanställa alla affärstransaktioner är det viktigt att kontrollera så att företagets balanskonton stämmer, det vill säga så att allt har värderats korrekt i den löpande bokföringen.

Balansräkningens poster ska kontrolleras och göras klara före resultaträkningen kan avslutas, eftersom de justeringar som kan behöva göras av balanskontona påverkar företagets resultat.

Att förbereda inför bokslutet

Om du i god tid förbereder inför bokslutet underlättas arbetet med att upprätta bokslutet betydligt, och dessutom kan obehagliga överraskningar undvikas.

Har du regelbundet under året tagit fram periodrapporter med periodiseringar, innebär det att du redan innan bokslutet fått en uppfattning om vilket årsresultat du kan förvänta dig.

Förberedelsen inför bokslutet innebär också att inventera eventuellt varulager, samt att se till att intäkter och kostnader redovisas på rätt sida av balansdagen. Det görs exempelvis genom att fakturera kunder för levererade varor och att själv se till att betala de skulder som du är skyldig dina leverantörer. 

https://www.youtube.com/watch?v=JRsXqi9o9u8

LöneadministrationLäs merEkonomistyrningLäs merSkatterådgivningLäs mer
Previous
Next